Bloggbyte i skrivfabriken

NU mina vänner, nu är det dags att få en ny adress att leta sig till. Kraschen kom till efter en krasch i en bil och en krasch i livet och den kommer vara kvar som minnesmärke, men det har gått några år sedan dess, snart tre. Och jag skriver ibland djupt, ibland ytligt, och har inte riktigt kunnat mixa.

Därför har jag nu av min kära Hannah fått en ny design på en blogg där jag kan skriva om djupt och ytligt, om personligt och om mina åsikter. En enda plats, inte två halvdana. Jag hoppas det kommer ge frekventare uppdateringar och fler läsare.

Det innebär också att den här bloggen inte kommer uppdateras mer. Finito. Done. Closing the books.

Besök min NYA blogg istället, där vardagsrapporterna fortsätter - nu blandade med mina åsikter om hur världen blir bättre.

WWW.FLINTBERG.COM

En soft söndagkväll

Nyinskaffat Guitar Hero med lite övning och sen lite TV, en riktigt trevlig Portobello-pizza i ugnen. Nu tittar vi på Sanningens Ögonblick. Det är för mig obegripligt att folk kan sitta frivilligt och kasta ut sina mörka hemligheter direkt i Tv. Just nu är det en tjej som ägnar sig åt att bli "känd". Johanna Trenck heter hon, och jag blir bara så trött. Jag har sett typer som lever så och försöker göra sig mer än vad de är, genom att blåsa upp sina personliga varumärken till något mer än det är. Människor som tjänar som en student, men omger sig med dyra bilar och dyra saker och pratar som om de var förmer, umgås med kändisar och försöker "hänga med" i det livet. Visst går det att göra. Och jag vet också att det är en del av att skapa sin personliga framgångssaga, att man försöker bygga upp ett varumärke som är större än en själv. Men det är oerhört lätt på vägen att tappa bort sig själv, att man skapar ett alter ego, man bygger ett nytt "jag", som är mer perfekt och som man sedan försöker uppfylla.

Och det är inte det att det inte fungerar, för det gör det. Om du visualierar vem du vill vara och sedan jobbar mot att nå dit och hela tiden försöker bete dig som den du VILL vara, så kommer du kunna nå dit. Och sedan kan du bygga på den där bilden och bli ännu mer. Men nånstans KOMMER du också att behöva lämna saker bakom dig. Ibland dåliga saker. Saker som man bör lämna och som bara är bra. Men det är svårt att välja vad du tappar, du kan lika lätt bli av med det som är i din kärna.

Så den ena vägen att förändra sin personlighet är att hitta den man vill vara, skapa en idealbild och sedan i allt man gör, leva, vara och andas som den "nya" personen. Snabbt, glamoröst och fyllt av kickar när du når nya höjder. Men farligt om du tappar bort dig själv eller faller nånstans på vägen, för du bygger upp något som inte utgår från dig, utan från en illusion om vem du är.

Bujinkan Ninjutsu lär ut en annan väg, som utgår från den du är. Med alla krämpor och svagheter. Och sedan arbetar man gradvis bort svagheterna, en efter en, som en stenhuggare som skapar en perfekt staty. Det tar längre tid och är smärtsammare, men du tappar aldrig vem du är, du förverkligar bara en potential. Det är samma väg som den kristna tron, i alla fall i min tolkning, lär ut. Du duger som den du är och har redan perfektionens potential inom dig.

Det är två vägar att förändra vem man är. Båda har sina förtjänster och svagheter. Jag har sett båda och vet vilken jag själv föredrar.


CAWA

Det blir det om man sätter ihop förstabokstäverna i dopet vi var på i Getinge idag. Lille William blev döpt, av samma präst som döpt Fredrik och hans syster, och som också vigt Fredriks föräldrar. Wow, vilka traditioner!!! Det var jättemysigt, och Hannah tog över 260 bilder totalt. Hon är så GRYMT bra på att fotografera!

Ewa sjöng vackert och William fick massor av presenter. God mat, bra folk, intim och personlig stämning. Mysigt och härligt! Ikväll blir det lite vårrullar och ris i Ekeby. Det blir kanon. Ombyte till mysisar och slapping väntas. Och så ska vi prata bröllop, Hannahs mamma får sin drömprins i sommar och jag ska vara toastmaster.

Nä, nu blir det mer softing! Ha det bäst!

06.59, lördag

Det är inte alltid man är tacksam över att få sova ända till halv sju en lördagmorgon, men jag är det. Speciellt med tanke på att vi sovit så illa de senaste nätterna. Elmo har prövat att sova i sängen ett par dagar, det stod på webben att det var väldigt bra för denna sällskapliga ras. Det är möjligt. Men det är inte bra för hans föräldrar. Första natten gick bra. Andra var en katastrof och jag räknade in tre timmars sömn mellan midnatt och 03, och inte en sekund till.

Så att få sova i ett sträck från 11-6 och sen ligga och dra sig en halvtimme efter att han varit och kissat var ju väldigt skönt. Nu sitter jag och tittar ut över trädgården i Ekeby. Idag blir det dop i Getinge (ja, det blir lite bilande den här helgen, hunden kan ju inte vara ensam hur som helst).

Veckan som gått och den som kommer är ganska hektiska på jobbet, pga konferenser som vi anordnar och en dragning i Stockholm ihop med riksdagens eu-upplysning med anledning av EU-valet. Det är ett mission det vi har, att förändra den svenska skolan så att den utgår från elevernas behov, drömmar och talanger istället för från ett stelt system som inte tar hänsyn till personliga egenskaper och inte alltid förbereder eleverna på hur arbetslivet ser ut.

Nu är det tidig morgon och jag har den där stunden för mig själv som jag värdesätter så mycket, när jag kan tänka, skriva och klura. Hoppas grabbarna hade skoj igår, jag hade inte möjlighet att vara med och spela pga allt resande. I normala fall träffas vi gamla Åstorpsmänniskor en gång i månaden, andra lördagen varje månad, och spelar spel och äter skräpmat och är nostalgiska och blir tonåringar för en kväll. Underbart. Hoppas ni hade roligt igår boys!

Nu ska jag njuta av morgonen och ge Elmo mat så han lugnar sig.

Utmanad

1. Ta närmsta bok, slå upp sidan 18, rad 4. Vad står det? 'A Daemon Prince referred to in the archives as the Nether-Thing of the Second Moon'.
2. Sträck ut din vänstra arm så långt du kan. Vad rör du vid? Ett glas eller två fjärrkontroller.
3. Vad såg du senast på TV? 'Lyxfällan'
4. Utan att se efter, gissa vad klockan är? 21.30? (21:47 var rätt)
5. Bortsett från datorn, vad hör du nu? TVn.
6. När du senast var ute, vad gjorde du då? Var på promenad med Elmo.
7. Vad tittade du på innan du gjorde denna undersökningen? Tittade på hus vid havet.
8. Vad har du på dig? Mysbyxor och t-shirt.
9. Drömde du något inatt? Tror inte det.
10. När skrattade du senast? Ingen aning, skrattar inte högt så ofta.
11 . Vad finns på väggarna i det rum du är i nu? Lampor och en tavla
12. Har du sett något konstigt på sista tiden? Isn't life weird enough?
13. Vad tycker du om den här utmaningen? Mer av en lista, men det gör inget, jag gillar listor.
14. Vilken var den senaste filmen du såg? 'Slumdog Millionaire'.
15. Om du blev multimiljonär, vad skulle du köpa då? Hur multi? Tre eller trettio? Betala skulder, resa, köpa presenter, skänka pengar, köpa ett fint hus?
16. Berätta något om dig själv som folk inte vet om: Här kan man ju bli hur personlig som helst. Jag tror det var med nåt liknande i förra testet. Jag gillar amerikanska sitcoms, trettio minuter av enkel glädje. 
17. George Bush? USAs förmodligen sämsta president.
18. Ingen fråga? Men däremot ett SVAR!
19. -20. Vad ska dina barn heta, pojke respektive flicka? Jag har mina idéer, men det är ett beslut för två.
21. Skulle du någonsin överväga att bo utomlands? Ja.
22. Vad vill du att Gud ska säga till dig när du kommer till Pärleporten? "Du är välkommen"
23. Vilka fyra vill du ska svara på dessa frågor? De fyra som vill?

Bla bla bla

Vet inte riktigt vad jag ska skriva. Jag borde skriva något kreativt om utvecklingen av skolan, men det känns för tungt och seriöst. Jag borde kanske skriva om hur våren kommer allt senare och fundera på om det är en naturlig skiftning i klimatet eller om det har med vår påverkan att göra.

Men nah, jag vet inte om jag orkar det. Jag ska iväg till lilla Ale kommun nu, norr om Göteborg, och prata med en rektor. Och sen är det kontorsdag, vilket är ganska skönt faktiskt efter två dagar konferens. Ikväll ska vi på studiefrämjandet på en föreläsning om hundars språk.

Och jag borde raka mig. DET tänkte jag i alla fall göra. Typ nu.

Söndagsfixande

Idag blev det storstädning. Vi snackar dammtorkning, dammsugning, våttorkning, topp till tå och iväg med återvinningen. Det blev skinande rent och fint, och sen lunch och en liten härlig tupplur på eftermiddagen (ja, man får göra sånt när man sover väldigt lite i veckorna). Sen bakade vi en massa fina kakor (titta på Hannahs blogg) och sen gjorde jag middag. Här är mitt recept på lax:

1. Gör en kopp earl grey och håll dig varm med den medan du lagar mat om du är frusen.

2. Ta ut tre laxfileer, och tina dem i mikron, men bara delvis, så de inte blir sunkiga eller faller isär.

3. Skala och koka potatis nog för tre (två som äter och lunchlåda för Hannah imorgon). När potatisen står på spisen, börja med dillsåsen (sidan 449 i Rutiga Kokboken).

4a. Mikra ihop fiskbuljong i en kopp så du får lite vätska till såsen. Smält smör i en kastrull, häll på mjöl och fräs några minuter. Ta av från värmen och häll på vätskan. Rör ihop och sätt tillbaka på spisen under svag uppvärmning.

4b. Inse att den ser lite för simmig ut och dutta i lite extra mjöl. Svär tyst för dig själv när du inser att det blir alltför tjockt. Häll i mjölk och ta lite mer smör för att få såsen mindre simmig. Häll i massor av dill och lite flingsalt. Ta av från spisen och rör i lite lätt creme fraiche. Ställ in i kylen för att låta såsen bli kall (vi tänkte ha den kall).

4c. När du ställt in kastrullen, vänd dig om och titta förvånad på koppen med fiskbuljong som står kvar på bänken. Undra ett par sekunder vad i h*****e det är du hällt i såsen. Titta på din tomma tekopp som innehållit en halv kopp earl grey. Inse att du hällt hummerbuljong i earl grey-teet och gjort dillsås på detta.

4d. Ta snabbt ut dillsåsen, värm upp på plattan igen, i med den riktiga fiskbuljongen och se hur såsen får en perfekt konsistent. Tillbaka in i kylen en stund med dillsåsen.

5. Lägg en bädd av mixad sallad och babyspenat på tallriken, ringla olivolja och citronsaft över. Lägg på den nystekta laxen, kryddad med flingsalt, rosmarin och citronpeppar. Placera potatisen bredvid och häll över lagom mängd dillsås. Bubbelvatten som måltidsdryck rekommenderas.

Så! Lagat och klart!

PS: Jag ÄR faktiskt ganska okej i köket. Oftast.

Amy Diamond gick inte vidare

Men Caroline af Ugglas med sin tiggande, bedjande "snälla, snälla"-låt. Och internationella juryn valde låten "Alla", med refrängen "Alla, alla, alla". Hmm, undrar om juryn tyckte sig höra ett "h" på slutet där och var impade över att Sverige skickar religiösa melodier till finalen? Sarah Dawn Finer säger jag inget om, hon borde vara i Globen. Men BWO och Amy hade de två bästa låtarna ikväll.

Melodifestivalen faller djupare ner i mörkret, och blir en allt mindre intressant show för alla andra än public-service Tv. Musiken som tävlar har lite eller inget gemensamt med den musik som lyssnas på annars. Tänk om det istället hade varit Kent vs Coldplay, då hade nog fler tittat.

Lista

...stulen från Eva:

Vad gjorde du kl 08 i morse?
Letade parkering
Vad gjorde du för 15 min sen?
Tittade på Cesar Millán - mannen som talar med hundar (seriöst bra!)
Det sista du sa högt?
Vilken fin fredag vi har!
Det senaste någon sa till dej?
Ska vi utvärdera den? (som skämt)
Vad har du druckit idag?
Kaffe, vatten, cola, vitt vin, mjölk
Vad var det senaste du åt?
Chiliostbåge
Vad var det senaste du köpte?
Mat på ICA
Vad är det för färg på din ytterdörr?

Vit
Vad är det för väder hos dej nu?
Molnigt
Godaste glassmaken?

Beror väl vilket humör man är på? Mintchoklad? Eller riktigt fin gammaldags vanilj
Drömmer du mardrömmar?
Ibland.
Trivs du med ditt jobb?

Absolut! Mer vissa dagar såklart.
Favoritklädsel?

Mysbyxor
Favoritlåt just nu?

Oj, svårt. Vet faktiskt inte.
Vad ser du om du tittar till höger?

Min darling!
Vad ska du göra härnäst?

Titta på resultatet av Let's Dance (även om jag inte kan se Tony utan att tänka att jag vill ha mina 15.000 din jävel!)
Höger eller vänsterhänt?

Höger.
Humör just nu?

Glad
Favoritgodis?

Lakrits (saltlakrits, inte sötlakrits)
Kläder just nu?
Mysbyxor o t-shirt
Sommarplaner?
Husvagnsemester med svärmor (och älskling såklart!) ;-)
Hur många kuddar sover du med?

Två.
Spelar du ngt instrument?

Nope, har spelat violin (men slutade pga mobbing i trean)
Morgon eller nattmänniska?

Morgonmänniska numera, skyller på åldern och en väldigt vaken hundvalp
Vad är viktigast för dig?

Att vara lycklig och älskad.
Är du kittlig?
Lite
Snarkar du?
Som Canfor Houston.
Äckligaste insekten?
K-A-C-K-E-R-L-A-C-K-A
Stökigt eller välstädat?

Välstädat.
Vad längtar du efter mest just nu?

Har allt jag behöver, en vovve som gnager på sitt fredagsben och en älskling som sitter och chattar precis bredvid mig. 


Bloggar och skolan

Min mamma funderar på att skaffa blogg - ÄNTLIGEN! En liten kattblogg när hennes katt kommer sen, i påsk är det väl? Hannah älskling, vi har ett mission! Skaffa mamma en fin blogg och visa hur man fixar och trixar med bilder och skriver och sånt.

Själv blir jag mer och mer övertygad om att Hannahs idé är bra. Min domän, flintberg.com, är ju en väldigt bra och lätt domän och den kommer man ihåg. Där tänkte jag kanske lägga en helt ny blogg, som börjar från noll och redan från start ska vara alla mina olika sorters inlägg. Mycket bra. Fräscht och nytt. Men då får vi nog attan börja titta på en design snarast, för jag vill ju vara igång och skriva snart. Får skriva lite tankar och inlägg i word så länge :-). Har redan lite designtankar, får ta dem med darling sen.

Fick ett citat av min käre kollega idag som visar på varför det är viktigt, det vi gör på jobbet:
"Jag har likadan dator som min skola har, och det är faktiskt pinsamt"

Och så sist men inte minst lite sköna World of Warcraft-citat med relation till Bibeln (för er som inte vet vad WoW är):
GIKE: "Japp människan kom från ingenstans och blev bannade från paradiset för att man åt från ett magiskt träd - makes sense!"
 
P1nGvin "Har en GM bestämt att man inte får äta från trädet är det klar man blir bannad om man gör det, men jag tycker att det var lite dåligt att det skall ta sju dagar att skapa två karaktärer. Dessutom kommer alla level 1 från ingenstans"

VAPE: "Ska man göra två perfekta karaktärer som skall pwna allt så krävs det säkert eftertanke. Sedan måste det vara ubersvårt att inte ha en gameguide, hade han haft det skulle Adam och Eva kunnat owna ormen dirre! Game guides kom långt senare, efter level 40. Jesus tog crit på korset och orkade inte gå tillbaka från res-pointen"
 
DABRINKO: "Fatta att Jesus inte orkade logga in igen när de campade hans corpse hela tiden"
 
STORM: "Hmm, tog sju dagar för honom att få tag på spirithealern, men då var han så trött på greifers som Pountus Pilatus att han bytte server direkt"
 
SYMTHOM: "Men den riktiga greifern måste var Judas som inte kunde hålla sig inne i guilden, orka sånt liksom!"
 

Sen kväll

Man är trött på kvällarna när man sover lite mindre, men så länge familjen är lycklig är jag lycklig. Och nu snarkar valpen inburrad i knäet på Hannah som berättar stolt för sin mamma i telefon om hur duktig han var på valpkursen. Och note to self: om man kör i Göteborg på en större gata och ska svänga vänster så ska man lägga sig i högerfilen eftersom stadsarkitektkontoret har en tendens att skicka en i en båge runt hela korsningen (Järntorget, Drottningtorget, Gårdarondellen). Ligger man i vänster fil är man körd.

Och det blir kanske lite förändring på bloggfronten. Jag gillar ju att blogga och tycker det är intressant och spännande men ibland blir det inget av det för jag orkar inte gå in på olika bloggar - ibland vill jag skriva om tankar om samhället, mitt jobb och livet. Ibland vill jag bara berätta om min dag.

Just nu har vi kollat på programmet om action bakom kulisserna på Arlanda - lite coolt, tänker på pappa varje gång jag ser Arlanda eller är där. Han har ju varit ansvarig för att bygga alla sorteringsmilen som ser till att bagaget kommer från A till B. Och nu är det lyxfällan  med bloggaren Anna Hibbs, som bränner 32.000 i månaden. 5000 i månaden på sprit, 6000 på skönhet, 8000 på kläder, 3000 på resor, 7500 på mat. Och så vidare. Wow.

Jag borde verkligen börja blogga lite mer. :)

Dubbelbloggande

Jag har tre bloggar. Fyra egentligen, men en är privat och mer en slasktratt för tankar och ideer och inte publicerad. Och den tredje är för min ideella stiftelse, som jag borde göra mer med, men det får bli framöver. Nu börjar saker lugna ner sig lite och harmonin inträder och då kanske det kan bli aktuellt, men så länge jag har två av fyra helger bokade med annat får det bli minimalt. Till exempel kanske nattsömn borde vara en grej som prioriteras högre än att rädda världen. Inatt var femte natten med mindre än fem timmars sammanhållen sömn så jag börjar bli lite groggy på jobbet.

Men jag har två aktiva bloggar. Den ena är den här, den privata. Den andra är en blogg om vad jag tycker och tänker och analyserar. Den skriver jag inte så mycket i längre, för att det är lite bökigt att ha två bloggar. Men det handlade mest om att jag har ett jobb där jag kommer i kontakt med ganska mycket människor och jag inte vill att alla ska kunna läsa vad jag tycker om allting privat. Den här bloggen är inte döpt efter mig, det är den andra (www.flintberg.com), som jag hade en tanke skulle bli en jobb-baserad blogg där jag skrev och tyckte om olika fenomen som rör utbildningar, skolan, it och lärande.

Men jag funderar alltmer på om jag skulle lägga ALLA poster här istället och så får folk läsa om de vill. Det känns lite pinsamt att jag har fem prenumeranter på en blogg jag haft i tre år. Så jag tror jag ska börja flytta in lite poster hit istället från den andra bloggen. Inte alla, för en del är tråkiga debattinlägg, men kanske lite kloka grejor, och så be Hannah göra en ny design med flikar och lite annat snyggt så man kan sortera lite bättre mellan vardagsbabbel och filosofiska tankar.

Just idag funderar jag på varför jag verkligen gillar mitt jobb, trots de begränsningar som en kommunal tjänst innebär jämfört med att vara frilansande egenföretagare. Jag är ju faktiskt med och påverkar hur Sveriges utbildningar ser ut. Jag sitter i möten med kommunchefer och försöker hjälpa dem se till att alla barn i grundskolan och gymnasiet ska ha en laptop och vilka fördelar det ger, jag hjälper riksdagen skapa utbildningsmaterial som passar i det moderna lärandet, utbildar lärare i spelpedagogik och försöker ansvara för att skolor bygger om sin undervisning och organisation så den blir mer lik vanliga livet och mindre korvstoppning. Och i förra veckan lämnade jag in en ansökan till en fond på en halv miljon för att få göra ett onlinespel som ska kunna användas som undervisning i samhällskunskap.

Det är klart att för en person som har "lärarkallet" i blodet och vill undervisa, så är det intressant att få möjlighet att jobba så nära inpå utbildningslandskapet. Jag tror att Sverige kan bli världsbäst på två, max tre saker. Och utbildning är ett område där vi kan glänsa, om vi verkligen hade velat profilera oss. Miljö är ett annat där vi också ligger långt fram. Och internetutveckling är ett tredje.

Men hörni, vad tycker ni, ska jag flytta över lite poster från flintberg.com hit och fortsätta skriva här istället?
 

Sju sanningar

Enligt utmaningen från Eva kommer här sju sanningar:

1. Jag har ett stort behov av bekräftelse eftersom jag är rädd att folk ska tycka att jag inte duger. Det har blivit mycket bättre med åren, men fortfarande finns det en känsla av att inte räcka till.

2. Jag är egentligen väldigt mycket mer filosofisk ensamvarg än social minglare, även om de flesta förmodligen ser mig som det senare.

3. Jag har väldigt svårt att prata om min tro eftersom de flesta jag känner är aktiva ateister. Jag är väldigt övertygad i det jag själv tror, men vill inte pådyvla andra det och har svårt att prata om det eftersom ateister vill ha vetenskapliga rationella svar på tillvaron.

4. Hela mitt liv har jag haft en brinnande eld inuti mig, fylld av passion och stora drömmar, men sen jag kom hem från England har den slocknat.

5. Jag är inte händig, men önskar verkligen att jag vore det.

6. Jag kommer aldrig sluta älska spel :)

7. Jag vill bli författare en dag och ge ut en bok (eller flera).

Sådär :)

Vindkraftverk

OJ vad mycket kommentarer jag fick. Självklart mamma, kommer vi till Skåne i helgen så blir det ett besök i Åstorp, fattas bara annat!! Men vi vet ju inte än. Och jaaaa, MariaP, jag vet att det kanske inte är rimligt att göra listor om hur spontant livet börjar vara. Det är nog helt sant att man kanske inte skulle behöva listor. Men jag är lite kaosig och behöver nog mina listor - dessutom är listor KUL, det har Fredrik smittat mig med, King of Lists. ;-)

Idag varknade Elmo tio i fem och sen låg jag och drog mig till halv sju innan jag gick upp. Fick fantastiskt bra resultat från nya designkillen och är mycket nöjd och sen beställde jag lite spel på nätet, inklusive ett till min älskling som jag hoppas hon kommer gilla (nu blev du nyfiken va, darling?), eftersom Sims3 verkar dröja.

Och så fick jag mail från Plusenergi, och nu har vi äntligen fått vårt avtal fixat så att all vår ström kommer från en sån här:


Bra va? Miljömedvetet och en sponsring av vindkraften som är en av de tre häftiga teknikerna för energi i 2100-talet. De andra två är solkraft och vågkraft. Det är viktigt att göra sitt för energin, och jag gjorde mitt i morse - jag drack en kopp kaffe. Det har varit mysigt att jobba hemifrån två dagar och jag har fått gjort ganska mycket, men nu måste jag vara på kontoret, jag har ett gäng möten. Ska svara på Evas utmaning sen också, men jag måste tänka till lite.

04.10, 05.25, 06.11, 06.45

Nej, det är inte tågtiderna för Göteborg-Helsingborg, det är tidpunkterna när Elmo behövde vakna inatt. Hannah låg och klappade honom, och jag gick till slut upp med honom. Nu ligger han och sover igen. Själv har jag satt mig att börja dagens id med att jobba, läsa mailen, dricka en kopp te.

Jag har skrivit flera gånger tidigare i min lilla blogg om tid och min relation till tid och min relation till omgivningen. Det är rätt märkligt hur jag förändrats. För fem-sju år sen hade jag över 20 nära vänner, ett hundratal vanliga kompisar och ett par hundra bekanta i ett antal olika kretsar. Av naturen fungerar ju inte det där och man behöver trappa ner. Jag jobbade också oerhört mycket. Inte riktigt lika mycket som min far arbetsnarkomanen som är hemma varannan helg i tre dagar och sen är borta resten av tiden och jobbar mellan 06-20 varje dag, inklusive de helger han är borta. Och han fyllde nyss 60.

För mig blev vändpunkten utbrändheten och sen trafikolyckan. Under en period på ett helt år, totalt sett, fick jag göra i stort sett ingenting alls och för första gången i livet verkligen fokusera på mig själv. Jag har alltid varit någon som haft starka, varma, passionerade åsikter, men jag har hela tiden försökt anpassa dem utifrån vilka behov de viktigaste människorna runtomkring har haft. Och har de inte sagt vad de behövt så har jag intuitivt försökt räkna ut deras dolda behov och sedan matcha dem. "JAG" som entitet har inte riktigt existerat. Allt det där ledde ju så småningom fram till sagda kris när hjulet till slut snurrat så fort att man inte kunde möta alla krav och allting, minsta lilla aktivitet, blev jobbig.

Där nånstans fick jag äntligen hitta rätt i min identitet. Att det var OKEJ att vara en kille som var ung i sinnet, att det inte var något att skämmas för. Att det var OKEJ att inte automatiskt anpassa sig för att nån annan tyckte man borde vara annorlunda, utan säga "nej, det här är jag. det där är inte jag." Att det var OKEJ att inte alltid orka umgås och vara social.

Vi anpassar oss alltid, automatiskt, i allt umgänge med människor. Ju mer vi umgås med någon, desto mer anpassar vi oss. Och så måste det vara, man måste kompromissa och hitta gemensamma vägar tillsammans. Men det får inte ske genom att den ena utplånar sig själv, som jag alltid gjorde förr, innan Kraschen.

Nu har jag tre-fyra nära vänner, 25-30 kompisar och tycker om att vara hemma för det mesta. Jag måste inte fylla min fritidskalender med en massa grejor och, som det var ett tag, vara uppbokad 12-14 helger framåt. När skulle man få tid för sig själv. Det där har jag en gammal post om, men kan inte hitta den nu, som handlar om de olika sorternas tid, det var en gång ett utkast till en bok jag tänkte skriva om just tid och utbrändhet och att brinna lagom mycket.

Tanken är att vi alla behöver tid i olika sfärer. "Måste-tid" och "jag-tid", "social tid" och "hemmatid". Man kan göra massor av olika sådana tider, men mycket av dagens stress tror jag orsakas av att man upplever att man inte äger sin egen tid. Att någon annan bestämmer över vad du ska göra, antingen genom att chefen ger order eller mer indirekta förväntningar. Här tror jag alla människor mår bra av att få lite av varje slags tid - en slags "tallriksmodell" där man kan äta mer eller mindre kött, men man måste äta lite grönsaker också.

Jag tror att de tidstyper jag identifierade var:
På egen hand: spontan tid och måste-tid
Med någon annan: spontan tid och måste-tid
Socialt: spontan tid och måste-tid.

Och måste-tid är allt som upplevs som måsten. Även roliga grejor kan upplevas som måsten om man inte mår bra och är stressad.

Egen spontan tid: Sitta och dricka en kopp te på morgonen och filosofera över livet.
Egen måste-tid: Betala räkningarna
Med någon spontan-tid: Ta en söndagspromenad
Med någon måste-tid: Tvätta
Social spontan-tid: Kom på fest NU!
Social måste-tid: Nu fyller minsann farfar 95, ni kommer väl?

Som exempel. Jag tror att vi alla behöver ha lite av alla de här bitarna, fast olika mycket beroende på vem vi är. Jag är en citykid, och är van vid ganska mycket sociala sammanhang. För fem-sex år sen, jämfört med idag, ser min profil helt annorlunda ut hur jag skulle vilja ha det, om jag delar ut totalt 30 poäng på de sex aktiviteterna (5 i medel)  Hur ser din tidsskala ut? Om inte, hur kan du förändra det?


Hur det var       Hur det är       Skulle vilja
1                             3                    7          Egen spontantid
6                             7                    3          Egen måste-tid
2                             5                    9          Med någon-spontantid
7                             7                    5          Med någon-måstetid
8                             3                    3          Social spontantid
6                             5                    3          Social måste-tid

Som synes har jag en skala med minskade sociala aktiviteter och är nästan nere på mina mål. Överlag vill väl alla minska sin "måste-tid", men det är svårt såklart (jag har ca 1/3 spontantid och vill ha 2/3). Livet innehåller ju ett ganska stort antal "måsten". Min egentid har ökat lite, men fler morgnar med tekoppen och filosofier är skönt. Det där är ett behov som växt fram sedan kraschen. Jag tror att det har att göra med att jag alltid gjort allt för att vara alla andra till lags hela mitt liv och därför värdesätter jag tid att "lyssna" på mig själv ibland, så att jag inte rusar iväg som jag gjort förr. Att ha varit utbränd är lite som att ha varit alkoholist, man måste hela tiden lyssna på signaler. Tur jag har Hannah som är så bra på att se till att jag inte stressar för mycket och ser till att relaxa lite. Vår helg var verkligen helt fantastiskt skön - och nu kommer snart en till där vi inte har ett jota inbokat. WOHOOO!

Vi ska på dop helgen efter det, lille William. Antingen blir det ner till Skåne på fredagen för hundvakt och sen upp till Halland på lördag och ner igen och sen hem på söndag - eller så blir det middag med Hannahs pappa i Göteborg på fredag och så åker vi ner till dopet över dagen. Båda låter trevligt. Å ena sidan får man träffa Eva, Ilkka och Petra, vilket man alltid blir glad av (basta och en öl på fredag i så fall kanske?!), men å andra sidan hade det varit kul att få träffa Magnus och Gunilla också, jag har inte mer än bara hälsat 1-2 gånger på dem och inte umgåtts alls, plus att vi fått en helg med lite mindre resor i det fallet. Jag låter Ödet avgöra, jag tror det blir roligt oavsett vilket!

Nu ska jag skälla på en reklambyrå.

Mysigt...

...att komma hem från Fredrik - en riktigt trevlig kväll. Det har varit lite skumt. Min närmsta vän bor i samma stad men vi har inte umgåtts på egen hand sedan jag flyttade upp i princip, men nu fick vi en kväll. Jag hade en del skrivjobb så jag satt hemma under dagen så jag kunde hjälpa till att ta hand om Elmo och få göra frukost och lunch till min darling, och när jag var färdigjobbad smet jag iväg till Fredrik, pappa till William, och målade och snackade om allt från jobb till spel i några timmar. Sen åkte jag hem till darling som mötte mig med Elmo och så lagade jag pannkakor, skrattade och myste. :)

Det är fint att få vara sig själv med någon. :)

Kram och godnatt.

Mighty Stegadon and Devil Dog

Igår var en RIKTIG mysdag. En sån där perfekt dag där ingen av oss var trött, gnällig eller sliten. Vi hade inga måsten, och jag gick ut med Elmo vid halv sju, men kände mig utvilad och påbörjade dagen med att sortera alla papper till firman, klistra kvitton, göra reseräkningar och sånt som legat sen flytten. Skönt att få iväg det! Jag satte in allt i pärmen så vi har ordning på pappren, och kände mig mycket nöjd. Vid tiotiden väckte jag Hannah och gjorde frukost medan hon duschade. Efter en lugn, slapp morgon vid köksbordet bestämde vi att vi ville undersöka Allum, shoppingcentret som ligger ute i Partille, bara sju minuter bort med bilen, och inte lika folktätt som Nordstan kan vara en lördag. Vi har varit där på ICA ett par gånger,men inte undersökt själva shoppingcentret. Sagt och gjort, och det blev fyra timmars shopping - mest tittande, men lite grejor fick vi med oss hem. Några billiga dataspel på rea (till PCn), ett par snygga jeans på Dressman, lite penslar att måla med (som var ganska kassa) och en ny tvättkorg som är hundra gånger mer funktionell än den gamla (tack Åhlens).

Sen åkte vi hem och målade lite Lizardmen. Det var ett långsamt, men kul arbete. Hannah jobbade på en Terradon som blev riktigt bra, jag försökta måla Model Zero i mitt nya färgschema, och se vad jag skulle satsa på, men det är inte helt lätt. Det kommer bli bone white, lightning blue, dwarf bronze och så den gröna spraybottenfärgen då såklart. Som för övrigt snart är slut, måste försöka få tag i mer nånstans, har mer modeller. Upptäckte att jag saknar 6 temple guards och 2 spearmen från senast, undrar om jag kan ha glömt en låda nånstans med figurer. Mina kavallerister är inte heller med tillbaka, insåg jag nu, och de var ju med till Fredrik, så någonstans finns det förmodligen en låda eller nåt med gubbar där, men jag ska dit på måndag så då kan jag leta lite. Eller så har väskan fler gömmor som jag missat.


(mighty Stegadon - förra utgåvans modell. Hannahs foto såklart)

Inatt har hunden varit överjävlig. Jag förstår varför folk blir mammalediga och pappalediga för att kunna vara hemma med barnen när de vaknar hela nätterna. Elmo gick ut vid elva och vi orkade inte gå ut igen med honom vid tolv innan vi la oss, och han verkade däcka - och brukar sova hela natten. Men inte inatt. Vid fem väckte han oss, och gnydde friskt vid sängkanten och gav sig inte. Ingen av oss tänkte ge efter och gå upp så dags, men se den striden vann vi inte för snart hörde vi ett digert porlande när en halvliter hundurin klädde parketten, och därefter prasslande när han upptäckte den enda väska som var kvar på golvet, en sportbag jag hade med mig på turneringen, som raskt dekorerades med tre bajskorvar. Sen var han nöjd och vi fick springa med Ajax.

Jag slumrade till, men en timme senare ville han upp igen, gnydde och ville väcka oss. Då var det inget att be för, jag klädde på mig och gick ut med honom, och jag lovar, då vaknar man. In igen och ner under täcker på Hannahs uppmaning som gosade in sig och värmde mig så jag kunde somna om.

En timme senare.... japp, ni gissade rätt, dags igen för gnyende hunden. Nu tog Hannah tag i saken och gick ut och gav honom mat så han lugnade sig. Sen var det lugnt i... just det, en timme. Sen gnydde han och ville upp till oss och fick ligga där och gosa i en timme medan han busade, sov och slappade om vartannat. Och sen gick jag upp, något groggy men ändå.

Puh. Det är lite skillnad från att ha orm, där det jobbigaste på morgonen var att två hundrawattslampor gick på med timer halv åtta. Det har ju lite att göra med att man bor i lägenhet också. Hade vi bott i hus hade man kunnat bara öppna en altandörr och släppa ut hunden för behoven på morgonen. Och ryktet säger att han kommer bli bättre på att hålla sig, att han bara är valp, men jag förstår nu på ett helt annat sätt vad det innebär att vara småbarnsförälder och vakna varje natt. Och ändå är han så söt där han ligger att man inte kan göra motstånd och älska honom ändå.

Idag... har vi inga planer. SKÖNT! Vi ska ta en långpromenad med Elmo så han är riktigt slut ikväll tänkte vi, om vädret håller i sig. Och så hoppas jag få målat klart Model Zero.

RSS 2.0