Morgon på Savoy

Elite Hotel Savoy låg alldeles vid stationen i Malmö. Alldeles vid gränsen så att säga. Det gjorde också grevskapet Savoy som under århundraden växlade ägare i Europa. Det påminde honom om att han just nu inte kunde spela spelet han fått av Regissören, Europa Universalis III. Hans skärmar var sålda och hans dator var på utlåning till en programmerare.

Han hade verkligen varit en internationell globetrotter den senaste veckan, men ändå sov han dåligt. Söndag, resa till Malmö för möten på måndagen. Tisdag, till England för att överraska älsklingen. På onsdagen hade han varit på möten i Birmingham större delen av dagen med räddningstjänsten där. Torsdagen hade han suttit och skrivit på sin rapport och på fredagen hade han varit ledig, förutom en del telefonsamtal och mailhantering. Lördag var helledig och söndag var frukost på Endcliffe Park Café, deras gemensamma tradition, och sedan ersättningsbuss till flygplatsen i Manchester, en flygning till Arlanda, följt av nattåget till Malmö.

En del undrade hur han kunde resa så mycket. Det var inte resandet i sig som störde honom, det var rotlösheten. Den ständigt gäckande rotlösheten som gjorde att han inte kände sig hemma någonstans, att han alltid längtade efter något nytt, spännande.

Nu hade han drivit eget i snart sex månader (på riktigt). Och här satt han i lobbyn på ett hotell som döpts efter ett ständigt erövrat grevskap och lyssnade till soul-julsånger. Ikväll skulle han dinera med Doktorn. Imorgon skulle han ha en repris på det möte han haft förra måndagen, nu dock med den viktiga gästen.

Det var inte helt enkelt, så mycket som förändrats de senaste åren, tänkte han och stirrade på värmeljuset på glasbordet. En lite sliten soffgrupp i grönt läder. Inte hemma. Hemma var en plats han inte kände till. Han bodde i Göteborg, men hade aldrig lyckats få ner rötterna där, hade aldrig känt sig hemma. Nu skulle han snart lämna den staden och återvända till Malmö, till en liten lägenhet. Skulle det bli hemma?

i sängen efter en skön natts sömn

Han hade sovit illa de senaste nätterna. Vaknat vid fyratiden och haft svårt att somna om. Ibland lyckats, ibland inte. Egentligen utan någon särskild anledning. Han var ju lite sådär till mans. Antingen full fart eller ingen fart. Några halvmesyrer hade det aldrig funnits rum för.

TIll skillnad från de som gick genom livet i en mer maklig takt hade det alltså blivit nödvändigt för honom att kunna anpassa sig så att han hade lagom långa perioder av "full fart" och "total vila". Start-stopp-start-stopp. Det gav häftiga kickar när farten var hög - alla som kände honom visste vilken passion och vilket engagemang han hade. Svårigheten var alltid att hålla fokus, långsiktighet, för förr eller senare behövde han stanna till, helt. Och det hade tagit honom ända till hans utbrändhet att inse att han behövde stanna under TIDEN han var på väg framåt och inte köra tills han inte orkade längre, annars tappade han lusten för det han höll på med. Så nu fick han bli entusiastisk - tvinga sig att pausa - bli entusiastisk - tvinga sig att pausa, och så vidare.

Han hade hittat ett bra sätt att göra det där på, tyckte han. Även om metoderna behövde bli mer perfekta, det fanns alltid utrymme för förbättring.

Det var ju en visdom att ta med sig - att livet ständigt bjöd på nya utmaningar, nya möjligheter att utveckla sig själv. Det var inte alltid enkelt, men det fanns alltid möjligheter. Han skulle nog aldrig bli en sån som bara slog sig till ro. På gott och ont. Ibland kunde han sakna det och avundas vänner som hittat den där harmonin. Själv låg det inte riktigt för honom, ett behov av spänning och engagemang och entusiasm fanns alltid i hans inre. Han var passionsdriven, och det skulle nog aldrig förändras.


RSS 2.0