Söndagsfixande

Idag blev det storstädning. Vi snackar dammtorkning, dammsugning, våttorkning, topp till tå och iväg med återvinningen. Det blev skinande rent och fint, och sen lunch och en liten härlig tupplur på eftermiddagen (ja, man får göra sånt när man sover väldigt lite i veckorna). Sen bakade vi en massa fina kakor (titta på Hannahs blogg) och sen gjorde jag middag. Här är mitt recept på lax:

1. Gör en kopp earl grey och håll dig varm med den medan du lagar mat om du är frusen.

2. Ta ut tre laxfileer, och tina dem i mikron, men bara delvis, så de inte blir sunkiga eller faller isär.

3. Skala och koka potatis nog för tre (två som äter och lunchlåda för Hannah imorgon). När potatisen står på spisen, börja med dillsåsen (sidan 449 i Rutiga Kokboken).

4a. Mikra ihop fiskbuljong i en kopp så du får lite vätska till såsen. Smält smör i en kastrull, häll på mjöl och fräs några minuter. Ta av från värmen och häll på vätskan. Rör ihop och sätt tillbaka på spisen under svag uppvärmning.

4b. Inse att den ser lite för simmig ut och dutta i lite extra mjöl. Svär tyst för dig själv när du inser att det blir alltför tjockt. Häll i mjölk och ta lite mer smör för att få såsen mindre simmig. Häll i massor av dill och lite flingsalt. Ta av från spisen och rör i lite lätt creme fraiche. Ställ in i kylen för att låta såsen bli kall (vi tänkte ha den kall).

4c. När du ställt in kastrullen, vänd dig om och titta förvånad på koppen med fiskbuljong som står kvar på bänken. Undra ett par sekunder vad i h*****e det är du hällt i såsen. Titta på din tomma tekopp som innehållit en halv kopp earl grey. Inse att du hällt hummerbuljong i earl grey-teet och gjort dillsås på detta.

4d. Ta snabbt ut dillsåsen, värm upp på plattan igen, i med den riktiga fiskbuljongen och se hur såsen får en perfekt konsistent. Tillbaka in i kylen en stund med dillsåsen.

5. Lägg en bädd av mixad sallad och babyspenat på tallriken, ringla olivolja och citronsaft över. Lägg på den nystekta laxen, kryddad med flingsalt, rosmarin och citronpeppar. Placera potatisen bredvid och häll över lagom mängd dillsås. Bubbelvatten som måltidsdryck rekommenderas.

Så! Lagat och klart!

PS: Jag ÄR faktiskt ganska okej i köket. Oftast.

Kommentarer
Postat av: Eva-camilla

Hahaha..låter som en kul stund i köket! Men Ja..du kan verkligen laga mat! det har vi ju sett/smakat prov på!

Kramar

2009-03-08 @ 21:56:03
URL: http://evamum.blogg.se/
Postat av: Alex

Klockrent! :D

2009-03-08 @ 23:52:25
Postat av: Maria P

Haha! Det där receptet MÅSTE jag bara testa. Låter som ett äventyr väl värt besväret!

2009-03-09 @ 08:59:33
Postat av: mamma

mmmm låter gott ser fram emot den 4:e april

2009-03-09 @ 09:32:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0