Morgontankar vid köksbordet och utlovad jobbeskrivning

Nu är skitdagarna över. Rapporten som skulle in är inne och jag sitter här och andas några minuter innan jag ska gå till kontoret för en ganska vanlig dag på jobbet. Om det nu finns några sådana. Igår var Elmo riktigt jobbig och störig, Hannah var inte helt lycklig. Han är både trotsig och förkyld. Vilken unge skulle inte bli grinig då? Och är man hundvalp och har en massa tänder så blir det än värre.

Idag väckte han mig vid tio över sex och jag tänkte först låta honom gnälla och somna om, men insåg att det var rätt onödigt, för jag hade bara fått sova en halvtimme och det var inte värt det - jag hade bara fått en stor mängd irritationsenergi i kroppen i en halvtimme för att sedan slumra en kvart och sen gå upp ändå. Och så gick jag upp och ut och han var superduktig! Gjorde som han skulle, följde snällt med till soprummet för att slänga bajspåsen och satte sig ner när jag öppnade dörren och väntade på "varsågod", samma sak när vi gått uppför trapporna. Men han är jätteförkyld och har rinnig näsa - fast han är lika pigg som vanligt så det är nog ingen fara, han dricker bara en massa (och kissar följaktligen oftare också...)

Inatt fick jag i alla fall sova 7 timmar, det är nästan rekord. Det sliter faktiskt hårt på oss båda att ha hundvalp, det är som att vara småbarnsförälder. Vi är lite känsligare och lite tröttare, Hannah är dessutom sjuk och vi sitter fortfarande på golvet, men har gjort lite framsteg - Tv-bänkens delar har anlänt och soffan kommer ju nästa helg. Det kommer vara ett lyft. Och Hannah ska hem en vecka till Ekeby och bli ompysslad, det bli rnog superskönt för henne. Själv är jag iväg och jobbar en massa.

Annars hade jag ju utlovat nån slags beskrivning av vad det är jag gör på mitt jobb. Jag utlämnar själva arbetsplatsen, de som känner mig vet ju var det är, men vi jobbar med utbildnings- och skolutvecklingsfrågor. Jag är nån slags projektledare där, vilket titel- och lönemässigt är ett nedköp från att ha varit marknadschef på mitt förra "vanliga" jobb, innan jag blev min egen chef - men det spelar ingen roll, det är ett spännande och roligt arbete och min dröm om att faktiskt få vara med och påverka hur Sverige blir bättre på utbildningsfrågor.

Vi jobbar med fyra områden och i alla områden handlar det om att använda modern pedagogik, t.ex. genom datorspel, rollspel, teknik, eller liknande. Vi jobbar inte bara mot skolan utan mot andra organisationer, både inom offentlig och privat sektor, både nationellt och internationellt.

"Aktion" - där vi är ute och jobbar med elever och håller olika slags rollspel och simulationer i skolan. Det kan handla om t.ex. EU-frågor eller sexuell hälsa eller konsumenträtt, frågor som kanske inte är så lätt att sortera in under ett ämne. Vi gör också matematikspel för mobilen riktat mot grundskolan, och GPS-historia (historiska vandringar där man går på detektivjakt efter hemliga koordinater i en GPS och lär sig om historiska platser i staden jag bor). I det här området är jag inte sådär superaktiv men rycker in när det behövs.

"Utbildning" - där vi jobbar med vuxna. Lärare på alla nivåer, skosköterskor, kuratorer, fritidspedagoger, skolledare (rektorer och enhetschefer), politiker, höga tjänstemän, i olika frågor. Det kan vara hur man själv genomför "aktions"-grejor, men också handla om hur man blir bättre på att använda IT i skolan, hur man kan bryta gamla mönster, hur man använder communities och webblösningar för att nå ut bättre till eleverna. Här har jag ett projekt för ett fackförbund som gett oss i uppdrag att utbilda i ledarskap och kommunikation - vilket är anledningen till mina resor de närmsta veckorna.

"Utveckling" - Projekt som på olika sätt ska utveckla skolan, lärandet eller utbildningslandskapet. Hit kanske man kan räkna rapporten jag skrev åt Sveriges riksdag innan jul om deras skolmaterial, och båda de andra stora projekten jag jobbar i - ett europeiskt projekt som syftar till att utveckla gemensamma flygplatsregionala KY-utbildningar för yrken specifika för flygplatser, så att små flygplatser inte behöver köpa in dyra teorilärare utan kan blanda distanslärande med praktik på plats för exempelvis logistikpersonal och säkerhetspersonal. Det var detta projekt som jag skrivit halvtidsrapport åt nyss, vilket skapade en massa stress förra veckan. Till den här kategorin räknas också det tredje stora projektet jag jobbar i och ansvarar för, ett regionalt samverkansprojekt för att hjälpa skolor bli bättre på att lära ut entreprenöriellt tänkande i skolan, hur man får elever att själva våga tänka "projekt", "social kompetens" och hitta lösningar som inte är inrutade i en bok eller i ett klassrum, så att elever som går ut ska kunna vara bra förberedda på ett arbetsliv där man har många jobb under en livstid och där alla kanske inte är fasta anställningar (utan att alla för den skull måste bli egenföretagare). Här förstår alla att första steget är att utbilda lärarna och rektorerna i den här typen av tänk.

"Forskning" - Vi har en rad samarbetsprojekt med företag, universitet och olika institut kring forskning, bland annat kring virtuella världar och mobila lärandemiljöer, men det här området jobbar jag (tyvärr) inte så mycket i ännu.

Två av mina tre stora projekt är alltså inom Utveckling och ett inom Utbildning, och det känns rätt lagom. Jag gillar ju utvecklingsfrågorna allra, allra bäst. Utöver de tre projekten är jag involverad på ett hörn i ett antal olika processer, som vi alla är på mitt jobb. Men nu vet ni lite mer.

Kommentarer
Postat av: Maria P

Låter som ett jättespännande jobb! :)

2009-02-04 @ 08:05:11
Postat av: Alex

Synd att jag inte studerar nåt, gymnasie eller liknande. Då hade man ju kanske fått känna på dina förändringar. Fast dina projekt kanske är mer långtgående än sådär. Och jag har ju en bror som har 2 år kvar så han får kanske se dina förändringar allt eftervart. Spännande!

2009-02-05 @ 00:16:35
Postat av: Björn

Haha Alex, ja, det kanske han får, vilken skola och kommun är han i?

2009-02-05 @ 08:15:55
URL: http://kraschen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0