vår eller vinter?

Det är lite surt att gå från femton grader, blå himmel och sol i göteborg med fiskmåsar och frisk vårvind, till snöslask och regn och hagel i Sheffield. Onekligen. Och det känns fortfarande lite skumt att titta upp och se en Union Jack vaja en bit bort utanför köksfönstret på fjärde våningen. Det är Department of Work and Pensions.

England är ett land för sig själv. En ö. Och som alla öbor är de lite märkliga, med speciella seder och sätt. Jag såg deras version av Apprentice häromdagen, ni vet, serien där ett antal hoppfulla får gå i dokusåpa hos en framgångsrik affärsman och så får en efter en höra "you're fired!" innan någon vinner. I Sverige visar vi den amerikanska utgåvan med Donald Trump. Riktigt så rik är nog inte Sir Alan, och han har definitivt inte samma pondus som Trump, inte samma känsla. Kanske han å andra sidan inte är lika Stenbeck-krass heller. 

Men vilken skillnad på kvalitén på deltagarna. Antingen har castingen soppat till det rejält, inte en omöjlighet om man bara gått på formella meriter, eller så finns det en anledning att England är en stormakt som egentligen är ett u-land. Om man tittar på hur England ser ut i all sin glory så är det olagade gator, förfallna hus, och ett slags sken över hur bra ekonomin är. Man är fortfarande ett rikt land - men var man gör av sina pengar har jag ingen aning om.

Nåja, personerna i serien. Det är som vanligt folk med ganska höga löner och bra jobb. Men man blir ju mörkrädd när man ser hur de ska delta i grupp. Det handlar HELA tiden om att skylla på varandra. De som blir projektledare ser omgående till att gardera sig genom att inte ta för mycket ansvar, att hela tiden ha någon nertill att skylla på. Den svenska fackföreningsrörelsen och syndikalisterna skulle ha en rejäl historia att gotta sig åt om de organiserade sig i England. Den skräckpropaganda om den onda chefen verkar inte omöjlig alls. Det är helt bisarrt. 

Sist skulle de arrangera fotografering i ett köpcenter. Förutom att de var helt värdelösa på att strukturera en produktionskedja så att det fungerade baktill istället för att bara tänka på vad kunden SÅG när de kom förbi, så spenderade de över två timmar i ett av lagen på att diskutera vems fel olika saker var.

När ska folk lära sig. Det är HELT meningslöst att diskutera vems fel någonting var. Man kan fastställa vem som varit huvudansvarig för den uppgift som gått åt skogen, men det tar ju bara 2 sekunder när man har en namngiven projektledare med uttalade uppdrag, och sen kan man efteråt analysera vad som gått fel eller rätt. Vilken arbetsmiljö!!!

Annars rullar det på, det har de senaste två veckorna varit bra här, även om vinterkänslan som varit i ett halvår fortfarande känns obehaglig i ryggraden, och så lär det väl bli tills man ser om värmen är här för att stanna. Men nu ska jag ha en kopp te till och se om jag kan spela lite playstation innan jag ska gå och jobba, det gick inte att sova idag tyvärr.

Kommentarer
Postat av: Maria

Jag var ett stort fan av "The Apprentice" när det gick på svensk tv. Men Björn, missade du svenska "Apprentice"? Leddes av von Holstein och några till. Gick för några år sen på tv3. Extremt underhållande, men tyvärr även ganska dåligt. Går liksom inte att jämföra med Trump...

2008-04-18 @ 11:16:42
Postat av: Stefan

Apprentice UK sänds faktiskt på Kanal 8 till min stora förtjusning. Sir Alan är så cool! "En kompis till mig har en liten hörnbutik... Harrod's"

2008-04-21 @ 18:09:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0