söndag - man mår som man förtjänar

Det har varit en bra lördag. Jag åkte med Karin och några av hennes vänner (Karin är en ny bekantskap, ursprungligen en av Mias vänner, hon som är syster till Ako och är musikalartist. Karin är kollega till Mia) till Lund och gick på Klimatmanifestation.

Ni vet, det här med klimatet... det är ju inget nytt. En av mina favoritböcker som rekommenderats här i bloggen tidigare, Jeff Olson's "The Slight Edge", handlar just om detta fenomen. Det är inget märkligt att jorden är i det stadium den är. Vi har ju år efter år efter år påverkat den massivt genom hur vi agerar. Redan för sju år sen slogs Al Gore på barrikaderna i presidentvalskampanjen för att få amerikanerna att se hur miljö fungerar. De har fortfarande inte förstått.

Här är ytterligare en av de tre saker jag tror Sverige kan bli BÄST på i världen. Om vi ska hävda oss globalt så måste vi bli bäst på något. Vi kan aldrig bli billigast, det racet vinner Kina alla gånger, tätt följda av Laos och Vietnam förmodligen. Vi kan inte heller lägga beslag på epitetet för TEKNIK, där är det USA, England, Tyskland och Frankrike som står i topp. Vi kan inte heller ha väst NATURRESURSER (vårt järn var bra en gång, men det är inte järn som efterfrågas), för där är det Ryssland och Mellanöstern (ett tag till, innan det återgår till att vara öken), följda av Sydamerika.

Men vi kan bli bäst på MILJÖ, ENTREPRENÖRSSKAP och UTBILDNING. Det sistnämnda är svårt, och vi lär få specialisera oss på vissa områden, då USA är obestridd mästare i att ha världens bästa universitet. Men vi kan få världens bästa grundskola och världens bästa gymnasieskola, om vi bara sätter manken till. Och får vi det, då vinner vi hela racet. Det handlar nämligen inte om att få fram enstaka genier som USA kan göra. Det handlar om att hela befolkningen har en hög lägstanivå.

Varför? För att ett av människans unika särdrag är att vår "output", dvs det vi kan åstadkomma, ökar exponentiellt när vi slår oss ihop på grund av vår förmåga till språk och skrift (och motstående tummar). Tio katter i en grupp har förmåga att åstadkomma 10 kattenheter, eftersom de inte är samspelta i det de gör. 10 hundar har förmodligen bättre output, det är ett flockdjur. 10 hundar kan förmodligen åstadkomma samma resultat i grupp som det skulle krävts 15 hundar för att åstadkomma på individuell basis (hänger ni med?).

Människan kan med bara några få personer i grupp åstadkomma saker som det skulle kräva många individer att göra på egen hand. Om en enda person skulle bygga ett hus, skulle det kanske ta... låt oss säga 100 dagar. Huset skulle dessutom inte bli särskilt bra, kanske bara 70% av sin potential.

Men med två personer, går det helt plötsligt mycket fortare än 50 dagar, som man skulle kunna tro. Det beror på att många moment kan man göra tillsammans och därmed spara tid.

Det enda djur som kommer i närheten är termiten/myran, som också har en enorm output. Men problemet för den är att den kräver så många för att processen ska börja. 10 myror får förmodligen bara output 10. 20 myror kanske får 20. 100 myror får 105. Men när du har 10.000 myror, DÅ har du allt på plats för ett samhälle och då kan de få en output på 50.000. Ja, siffrorna är inte vetenskapliga, men ni förstår principen. Människan är unik för det krävs egentligen bara två eller tre stycken i grupp för att öka output dramatiskt. Tre personer som hjälps åt att bygga ett hus kan bygga det MER än tre gånger snabbare än vad en ensam individ skulle klara det. Det kanske går tio gånger snabbare rentav.


Vart vill jag komma med allt det här? Jo, att om vi höjer lägstanivån genom att få världens bästa skola F-9 och gymnasium, så kommer varje individ att ha en mycket högre lägstanivå. Vi har bättre förutsättningar och när vi jobbar i grupp så kommer våra grupper vara mycket, mycket starkare än grupper med sämre förutsättningar. Vi behöver inte ha EN Einstein, för vi kommer ha världens bästa forskarlag.

Vi är inte många här i Sverige, så vi måste vara uppfinningsrika. Vi är inte stora, så vi måste vara smarta. Det var så mössen vann över dinosaurierna. :)

Nå. Entreprenörsskap, Miljö och Utbildning. De tre områden som folk om femtio år kan säga och associera med landet Sverige...

Hmm, det leder mig till en liten undersökning. Låt oss testa. Om ni måste välja ett visst LAND att associera med följande ord (bara ett land per ord!!), vilket land väljer ni? Det vore kul om alla läsare ville svara!

1. OLJA

2. DIAMANTER

3. BÖRSMARKNAD

4. TORKA

5. FRIHET

6. FISKE

7. MILJÖBOV

8. HÖGTEKNOLOGI

9. TRADITIONER

10. NYTÄNKANDE

Be gärna vänner också svara på den här frågan, det är ju faktiskt ganska intressant. Sasja, kan man inte lägga upp en webb med det här? Där man gör fler associationer. Country Branding liksom. Helt perfekt.

Ja, just det, rubriken. Jag var på den absolut häftigaste Halloweenfesten någonsin. Jag hade inte ens tänkt att festa, inte tänkt gå dit då jag var i mysläge strax innan och kände att hela lägenheten bara var varm och underbar. Men jag gick ändå. Och jag kan säga att ska man ordna en fest, så ska man anlita Viktor & the Crew.

När man kom i loftgången utanför stod där en toastol ur vilken det steg rök, som färgades grön av två små strålkastare. Kolsyreis i vatten såg till detta. Inuti var lägenheten klädd i svarta skynken, med fladdermöss, spindelväv och annat, mycket smakfult och inte för kitschigt. I sovrummet hade en projektor riggats så att man kunde hänga ett gäng i sängen och kolla på skräckfilmer som rullade och i köket hade man gjort upp.

Som "gäst" på denna fest, med temat "mentalsjukhus", så fick man ett band runt armen med sitt namn på och blå godisshots i pipett i munnen, samt att värdar och värdinnor var klädda som sjukhuspersonal och gick omkring med små pillerburkar med godis i som de tryckte i munnen på en. Då och då uppstod små regisserade tillställningar när det slogs om en docka och någon fick sitta i tvångströja osv.... alla som kom hade dessutom verkligen tagit Halloween på allvar.

Jag brukar fira helgen på mitt eget sätt. Jag tycker det är synd att man glömmer bort den gamla traditionen, att det är de dödas dag. Och jag brukar alltid berätta för någon om någon man känner som gått bort, så att deras minne ska leva vidare genom andra. Jag skriver lite senare i veckan om min allhelgona, för jag hinner inte skriva ner så långt som jag borde just nu, om personerna jag tänker på.

Om ni gillar den här traditionen, så gör så ni med. Berätta för någon ni bara är bekant med, som inte redan känner er så väl, om någon som betytt något för er och påverkat era liv på något sätt, och som nu inte är med oss längre. Det kan vara en person ni känt eller en kändis som inspirerat er. Genom att berätta om de som dött kan ni föra vidare deras budskap och göra världen bättre för de som lever. De döda inspirerar oss än och lever därmed vidare genom oss.

Glöm nu inte göra landstestet här ovanför hörni och happy Samhain till er.




Önskelistan till jul är rätt klar redan förresten: Grejor till nya hemmet, presentkort på Brothers.


Kommentarer
Postat av: Joakim

Ok, I'll play ball!

1. OLJA - Irak

2. DIAMANTER - Liberia

3. BÖRSMARKNAD - USA

4. TORKA - Eritrea

5. FRIHET - Hmm, svår, får bli Ungern...

6. FISKE - Norge

7. MILJÖBOV - USA

8. HÖGTEKNOLOGI - Japan

9. TRADITIONER - Oavgjort mellan Japan och Storbritannien

10. NYTÄNKANDE - Indien

Svårt...

2006-11-05 @ 16:08:17
Postat av: Saschen

Landleken!
1. OLJA - Irak

2. DIAMANTER - Syd-afrika

3. BÖRSMARKNAD - USA

4. TORKA - Sudan

5. FRIHET - Uff, svårt; absolut.. Men jag säger väl England

6. FISKE - Norge

7. MILJÖBOV - Kina

8. HÖGTEKNOLOGI - Japan

9. TRADITIONER - Japan

10. NYTÄNKANDE - Indien

Joakim; Är inte Storbritannien en union och inte ett land? ;-)

Björn, jovisst kan man göra ett co-branding system där man leker accosiationsleken ;-) Tror inte det är så svårt att pilla ihop det faktiskt ;) Och det kan nog vara ganska kul grej att mekka med när den är klar ^^

2006-11-06 @ 01:48:17
Postat av: mamma

1. Saudi Arabien 2. USA 3. England. 4.Sudan 5. USA
6. Grönland 7. Vet ej 8. Japan 9. Sverige. 10. Japan

2006-11-06 @ 12:40:33
Postat av: pyssling/emelie

åh samhain, i remember

2006-11-06 @ 19:52:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0